Hållbara kommunikationer och sekretessavtal

20111230-163317.jpg
BOKTIPS. På nattduksbordet över julhelgen finns ett flertal böcker. Däribland Eva Grundelius bok om hållbar kommunikation. Boken handlar bland annat om djuplyssnande som metodik för att nå bättre förutsättningar för dialog. Ibland tror man att man lyssnar i samtal men har fullt upp med sina egna inspel.

Grundelius har bland annat engagerats i samband med Centerpartiets förändringsarbete vilket hon gett en del interiörer ifrån i en omdiskuterad bok.

Jag är normalt stark vän av öppenhet och transparens men jag kan förstå att en kund måste kunna känna sig trygg i att kunna vända alla stenar utan att enbart vara utlämnad till konsultens etiska förhållningssätt.

För min del kan det alltså vara helt ok att en konsult berättar saker från sitt arbete så länge det sker i samverkan med kunden. En lösning jag förordar kring detta kan vara sekretessavtal. Då behöver det inte finnas tvivel kring vad som gäller om kunden är orolig.

Jag hade förmånen att träffa Grundelius innan jul. Jag vet inte vad som hände i fallet med Centerpartiet och vilken betydelse Grundelius hade men jag är rätt övertygad om att förmåga att lyssna är en grundläggande del när kommunikation förändrar världen oavsett om det sker i varumärkespositionering eller genom värdegrundsarbete. Kommunikation är ju så mycket mer än bara ord.

Thomas Hartman

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com