Att vara stark när du är svag

SOS. Hanne Kjöller skriver en läsvärd ledare i DN om SOS Alarm rättegången som avslutats i veckan.

Juridik och sjukvård har svårt att samsas i samma rum. Ibland låtsas vi att sjukvården sker utan prioriteringar och att det finns oändliga resurser när tvärtom prioriteringar sker hela tiden.

Uppdrag granskning igår visade detta med all önskvärd tydlighet. Där fanns läkaren som utan att blinka nekade vård till en dement kvinna men sa sig kunna ta ett annat beslut om hon varit tjugo år yngre.

Det är lätt för vårdens yttersta chefer att säga att alla ska få vård efter behov när de vältrar över prioriteringsansvaret till de lågavlönade på golvet. Väl medvetna om att resurserna inte räcker till alla. Men att systemets trovärdighet kräver att de låtsas att det är rättvist.

Mitt i detta står en anhörig och vill ha svar. Här har vården ett problem när man ofta vägrar svara och konsekvent vägrar be om ursäkt.

Kanske är det dags att öppet erkänna det vi inom oss egentligen redan vet. Vården är inte rättvis. Ofta måste du vara som starkast när du i själva verket är som svagast.

Det är inget som förändras genom domstolar och juridik.

Thomas Hartman

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com