Subscribe via RSS Feed Connect on Pinterest Vi ses på Google Plus Connect on Flickr Connect on LinkedIn Connect on YouTube

Ny facebookdom: Är du livegen lilla vän?

23 juni, 2011

 

YTTRANDEFRIHET ELLER LOJALITET? Var går gränserna för yttrandefrihet och att vara som du är? Frågan ställs på sin spets när en friskola i Luleå sparkar sin rektor för hans Facebook-bilder. I dag kommer domen.

På bilderna dansar rektorn i bar överkropp och har klätt ut sig till kvinna.

Det blev riktigt hett om öronen när en journalist såg vilka grupper på facebook rektorn fanns med på. Det hela eskalerade till tidningsartiklar som vinjetterades med ”sexrektorn”.

Jag förstår om det kan vara frestande för arbetsgivare att begränsa vad deras anställda förknippas med. Risken är att bilderna kan få återverkningar på organisationens/ företagets varumärke.

Men det handlar inte bara om bilder.

Nyligen träffade jag på ett exempel där en anställd i en organisation ifrågasatts av sin arbetsgicare kring sina facebookuppdateringar på fritiden.

Vi lever i en ny tid av ökad transparens. Varumärken byggs och kan raseras på en facebook-uppdatering.

Men den sortens internethysteri måste trots detta hållas tillbaka. Människor måste ha betydande frihetsgrader för sin yttrandefrihet. I detta ingår vilka bilder de finns på.

När en lokförare twittrade kritiskt om sin arbetsgivare så fick han inte bara behålla jobbet. Det hela vändes till något positivt och arbetsgivaren uppfattades som lyhörd och öppen för kritik. Det är en betydligt smartare linje för ett företag än att sparka folk för att de har åsikter. Människor måste tillåtas ett aktivt privatliv som inbegriper fler saker än att sitta med knäppta händer i soffan och titta på Aktuellt och förfasa sig över tingens ordning.

Det vänder sig i magen på mig när jag hör den här sortens trakasserier av enskilda. En negativ dom mot rektorn vore förödande för samhället. Det får inte vara okej för ett företag att se sina anställda som livegna.

Att som en av debattörerna i P1-inslaget rekommendera människor att ha två facebook-konton är rent trams.

Internetmoralisterna är ett hot mot mänskligheten. Företag och varumärken som behandlar sina anställda på detta sätt borde bojkottas.

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman och kan vara pingat på intressant och twingly. Mer politik hittar du på Netroots och hos Politometern - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar?

Thomas Hartman
Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • Digg
 • MySpace
 • StumbleUpon

Comments

Filed in: webb

About the Author:

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är förtroendevald i bl.a kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Jörgen skriver:

  Ja, det är verkligen skrämmande om varje individ ska vara helt livegen mot sin arbetsgivare. Hoppas att vi kan bryta den trenden innan den har slagit till fullt ut!

  • Thomas Hartman skriver:

   Alla goda krafter får hjälpas åt att stoppa eländet. Ett annat alternativ är att vi skriver ut internet, sätter i pärmar och lägger ner det :-)

 2. Anders skriver:

  När det gäller skolor, myndigheter, domstolar m.m. så är det iofs svårt att bojkotta institutionerna. Vad som krävs är andra attityder än dagens.

  • Thomas Hartman skriver:

   Så sant. Däremot gör ju friskolereformen att vi kan rösta med fötterna och välja en skola där personalen får vara människor. Denna skola som lyfts i detta exempel måste vara en ytterst dålig förebild för barnen.

 3. makelle skriver:

  Tyvärr finns det ‘idioter’ som inget annat vill än att racka ner på andra och dem som har ett liv. Det är allt ifrån företag som tror att deras företag besudlas av att anställda har ett annorlunda liv eller grannen som döljer sitt eget mer eller mindre ekivoka skuggvärld med ett tillgjort representativt yttre.

  Men visst är det också så att många inte vill skylta med sitt privatliv och att det mer är regel än undantag. När de då ser att andra fritt exponerar sina mest intima förehavanden och böjelser passerar de en osynlig gräns som man antingen skrattar åt eller blir förskräckt av. När det sedan sker på ett allmänt forum skärps motsättningarna. Många upplever det ju som ett intrång på deras privata liv när dessa fantaster plötsligt uppträder på skärmen inför, i värsta fall, när de sitter med datorn i familjens hägn eller med laptopen på allmän plats i allas åsyn.

  Men självklart ska våra privat liv inte betämmas av arbetsgivare, lagstiftare, prussiluskor eller besserwissrar. Så länge vi inte kan åtalas för något brott ska inte det faktum att det sker på ett socialt medium vara avgörande. Vi minns väl många av oss hur det var när Per Oscarsson klädde av sig på Hylands Hörna och hur det väckte förargelse runt om i landet, men de flesta tog det med ro. Om då de lätt exalterade skulle få råda i rättsalarna med sina franska nerver och sin överkänsliga moral blir det aldrig rätt som skipas utan ett slags spansk inkvisition.