Norrans mediastrategi: Locket på!

Tystnad råder i mediahuset i Skellefteå. Frågan är dock hur det tror att de kan komma undan med den strategin i dagens transparanta samhälle.


TYSTNAD RÅDER. Det är väldigt ovanligt att en ledarsida öppet går i polemik med en artikel i den egna tidningen. Det är ännu mer ovanligt att konflikten tillåts diskuteras i andra medier. Faktum är att om politiker och förvaltning skulle ha samma sektliknande tystnadskodex som journalistkollektivet skulle många sidor i våra tidningar vara tomma på innehåll.

Det aktuella fallet som går mot strömmen är tidningen Norran i Skellefteå där en ledarskribent hamnat i kläm. Tobias Ljungvall heter åsiktsjournalisten som fick betala för sina åsikter med att sparkas från jobbet. Kanske berodde det på att han öppet kritiserade den egna tidningen. Kanske berodde det på att han gjort sig omöjlig på annat sätt. Oavsett vilket så får vi mediakonsumenter inte ta del av vad som egentligen hänt.

Jag lyssnade på Norrans chefredaktör Anette Novak i en intervju i Sveriges Radio i slutet av förra veckan. Hon valde att lägga locket på. En märkligt sluten och defensiv strategi för att vara från en tidning som hyllar yttradefriheten.  

Men Novak är inte ensam om att vilja döda frågan. Norrans styrelseordförande den tidigare VD:n Cal Wikström beklagar att historien inte gick att lösa som en intern intressekonflikt.

Jag förstår om ett mediahus vill lägga locket på i en konflikt som sargar tidningen men frågan är om inte största skadan kommer av sättet tidningen stoiskt väljer att vrida sig i plågor. Norran tror kanske att de kan komma undan med den strategin i dagens transparenta samhälle. Istället borde de kanske välja öppenhet och försöka hålla precis så högt i tak som de kräver av andra makthavare i samhället.

Men det är svårt att vara konsekvent. Dags att logga in på Flashback och se vad som egentligen hänt eftersom gammelmedia vägrar ge oss interiörerna.

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com