Subscribe via RSS Feed Connect on Pinterest Vi ses på Google Plus Connect on Flickr Connect on LinkedIn Connect on YouTube

Fp: sälj din bostad om du inte har råd med vår politik

6 januari, 2011

BAKVÄNT? Åtgärder som drabbar folk retroaktivt eller försämrar förutsättningarna för människor är inget politiken gärna brukar vilja ägna sig åt oavsett parti. Därför finns det anledning att bli uppriktigt förvånad när Folkpartiet presenterar sitt senaste förslag.

Bara så vi hänger med… FP vill alltså höja kostnaden för människors bostadslån (genom att ge sig på ränteavdragen) och därmed minska möjligheten för folk att skaffa en bra bostad. Detta ska dessutom drabba människor som redan köpt sin villa eller bostadsrätt. Samtidigt vill man sänka beskattningen på aktievinster – en åtgärd som gynnar de rikaste i landet…

Precis som Martin skriver är förslaget inte förankrat i människors verklighet.  Förslaget slår dessutom mot unga människor som ska in på bostadsmarknaden och gynnar en äldre generation som både har låga lån och möjligheter till sparande. 

Jag kanske har missat nåt? Om det nu finns en risk för överhettning av bostadsmarknaden i storstad kanske det inte ska gå ut över människor som redan lever på marginalen. Att hävda att beslutet ska aviseras i förväg så att människor hinner anpassa sig betyder ingenting annat än att de som upplever sig drabbade ska hinna sälja sina bostäder innan försämringarna träder in.

Moderaten Maria Hagbom sätter fingret på en viktig fråga.

I och med detta kommer jag osökt in på vad trygghet innebär för många. I det här fallet trygghet att slippa vara utsatt för populistiska politiska utspel som skapar osäkerhet inför framtiden när det gäller min privatekonomi. Räntehöjningar p g a att ekonomin förbättras tror jag de flesta kan leva med till en viss gräns. Det har man förståelse för. Men att min privatekonomi skulle försämras p g a att politiken vill ändra spelreglerna när det gäller avdragen för räntorna känns för mig väldigt otryggt.

Är detta verkligen en ansvarsfull politik som känns genomtänkt? Är inte redan diskuterade förslag som lånebegränsningar både mer rättvisa och mer pricksäkra mot risken för överhettning i så fall? De räntehöjningar som redan är aviserade lär även de bidra till en avkylande effekt. Riskerna är precis som moderaten Gunnar Hökmark skriver att en bostadsbubbla kan utvecklas just på grund av såna här förslag. Lösningen handlar enligt Hökmark om mer bostadsbyggande vilket jag också är inne på. Men märkligt nog kommer aldrig såna förslag från höger

Själv lutar jag åt att det kan finnas ett annat syfte, precis som GP:s ledarblogg resonerar kring. Kan Folkpartiets förslag tolkas på annat sätt än att de vill göra livet lättare för rika aktieägare (sänkt kapitalskatt) och låta vanligt folk ta notan som vanligt? Vännen Johan är inne på att det det är nödvändigt för folkpartiet att profilera sig mot moderaterna i alliansen eftersom de kämpar för sin överlevnad. Det är mycket möjligt.

I vilket fall är det är sån här empatilös och korkad politik från alliansens sida som vi vill se mer av. Då ryker effektivt deras möjligheter att vinna valet 2014.

Det är just därför de knappast kommer att genomföra förslaget.

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman och kan vara pingat på intressant och twingly. Mer politik hittar du på Netroots och hos Politometern - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar?

Thomas Hartman
Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • Digg
 • MySpace
 • StumbleUpon

Comments

About the Author:

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är förtroendevald i bl.a kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Comments (13)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. anne skriver:

  hur skall vi stoppa utvecklingen i storstadsregionerna där innerstäderna blir reservat för den som kan låna stora pengar och de mindre rika tvingas allt längre ut i periferin

 2. Thomas Hartman skriver:

  Genom att stå upp för hyresrätterna i innerstaden (samma hyresrätter som högern ombildar till bostadsrätter och rear ut). Så fort det finns gemensamma ägodelar tycks högern älska att göra dåliga affärer för vår gemensamma kassa. Det gäller för skolor, sjukhus, dagis och bostäder.

  Märkligt.

 3. Niklas skriver:

  Vid nästa val 2014 kanske bostadsbubblan är ett faktum. Ett antal bostadsrätter kanske då har hunnit gå i KK. Räkna då med att det blir en valfråga och att det parti som lovar fler nybyggda bostäder vinner valet. Jag tror Alliansen har svårt att lova något sådant då deras ideologi ju bygger på att efterfrågan och konkurrens skall styras av marknaden. Skulle staten bygga nya lägenheter så stör man ju den ordningen och priserna kommer därför att gå ner. Men om de lägger sin borgerliga ideologi åt sidan och låter det sunda förnuftet besluta om nya lägenheter så kan de ha en chans i valet.

  • Thomas Hartman skriver:

   Jag håller med dig. Högern kommer exempelvis inte att satsa på hyresrätter. Däremot skulle det inte förvåna mig om det kommer en ytterligare satsning på så kallade ägarlägenheter som så här långt blivit en flopp. Men vilket stimulerar till ytterligare spekulation i boendet.

 4. Erik skriver:

  Om man blir tvungen att sälja sin bostad på grund av en sådan här justering så är man redan hemskt överbelånad. En vanlig räntehöjning kan då ge samma effekt. Vad kan staten göra för att hjälpa folk som lever över sina tillgångar annat än att försöka få dem att ta sig ur den situationen på ett lugnt och städat sätt?

  Om denna förändring bara skulle placera en med litet för små säkerhetsmarginaler så kan man däremot försöka avbetala snabbare så man kommer ned på en säkrare nivå. Då är förtidsaviseringen mycket hjälpsam.

  • Thomas Hartman skriver:

   Försöka avbetala snabbare? Det är en möjlighet för den som har pengar. Men alla har inte såna resurser att det spelar någon större roll. För min del är detta också mycket en principfråga om att man måste veta vad man ger sig in i när man exempelvis köper en bostad så man slipper klåfingriga politiker.

   • Erik skriver:

    Men det är ju poängen. Har man lånat så mycket att man inte har några marginaler kvar så är man överbelånad. Man har lånat mer än man har råd att låna.

 5. Fredrik skriver:

  Det är skönt när otroligt moget och påvisar en stor potential hos dig när ditt största huvudbry är att alliansen inte skall ha makten istället för vilka förslag som eventuellt kan gynna landet och dess invånare. Nu blev jag påmind varför jag aldrig kan tänka mig att rösta på sossarna oavsett förslag, den typen av motiv leder ofta fel som ni har i er agenda.

  Till själva sakfrågan är det så att på bostadsmarknaden ändrar sig förutsättningarna hela tiden. Som du kanske märkt är räntorna rekordlåga nu vilket ger upphov till bubbelproblematik. En sänkning av ränteavdraget från 30% till säg 20% ger inte den effekt som en en del svamlar om eftersom problemet för svensk ekonomi om 5 år är just att räntorna varit låga på tok för länge. Detta påverkar i sin tur glesbygd och småstäder mindre eftersom lånen är så mycket mindre.

  Det stora frågetecknet är just varför skatt på kapitalinkomst prompt skall sänkas, det borde vara betydligt viktigare att sänka arbetsgivaravgifterna i Sverige som faktiskt gör att arbetarna går arbetslösa, det om något är ett problem.

  Sen är det ju dessutom så att de fattiga i Sverige som verkar bekymra både Sossar och Villaägarnas riksförbund har jag svårt att tycka synd om. Speciellt när de beskrivs som ”de som har 3 miljoner i lån”.

  • Thomas Hartman skriver:

   Nej, Fredrik min första poäng är alltid att vi socialdemokrater ska vinna val på egna meriter. Min andra poäng är att vi ska befinna oss hos de mest utsatta och dela deras oro och drömmar. Min tredje poäng är bryggan mellan välfärd och tillväxt.

   Om högern spelar bort sig inom dessa områden så är det trist för dom men vi måste fortfarande vinna på egna meriter.

   I denna fråga gäller som vanligt högerns synsätt att vanligt folk ska betala skattesänkningar för de rikaste i samhället. Det är en fråga som jag tror är oerhört känslig rent principiellt för människor eftersom det är så många som kan uppleva sig berörda. Det är därför alliansen knappast kommer att genomföra förslaget. Så korkade är dom inte.

 6. Mikael skriver:

  Den största anledningen till bostadsbubblan är ju de reglerade hyrorna vi har i Sverige. Hade vi haft fri hyressättning i kombination med enklare planprocesser hade vi inte haft nån bostadsbrist i storstäderna. Det är bara att jämföra med Oslo och Helsingfors. Bruksvärdessystemet är förlegat.

 7. Leif skriver:

  Och vad är ditt förslag för att få ner utlåningen till bostadsköp utan att höja räntan för mycket och riskera arbetstillfällen. Utan speciella åtgärder direkt riktade mot bostadsutlåningen så måste Riksbanken höja räntan kraftigt pga detta.

 8. Leif skriver:

  Mikael: Förklara för mig hur fri hyressättning skulle minska bostadsbubblan. Enligt alla självutnämnda experter så är det ju ingen i Sverige som köper lägenhet för att hyra ut i andra hand och tjäna pengar på det. Det är ju därför som det enligt samma experter inte finns någon bostadsbubbla.

 9. Leif skriver:

  Thomas: Känns det inte lite som falsk varudeklaration och påstå att du är en varma anhängare av förändring. När det gäller de helt sjuka ränteavdragen känns du väldigt konservativ.