När kvällspressen lurade Sjögren

Lennart Sjögren ger ett bra exempel på hur media kan använda sin makt för att skapa sin egen verklighet som sedan folk får regera på.


FINTAD.
Idag vill jag rekommendera den tidigare kristdemokratiska partisekretaren Lennart Sjögren som intervjuas i GD. Det är intressant läsning dels ger artikeln en del intressanta interiörer från Kristdemokraterna. Desstom berättar Sjögren om sina erfarenheter från kvällspress.

För en tid sedan blev Sjögren som bekant kölhalad för utspelet om att Hollywoodfrun Anna Anka var välkommen till kristdemokraterna. 

”Hon står upp för inställningen att en kvinna själv ska kunna bestämma hur hon vill leva”.

Det fick KD-kvinnorna att gå ballistic och Sjögren tvingades göra en pudel.

Men i artikeln avslöjar han hur nyheten föddes:

”– De ringde från en kvällstidning och frågade mig om hon var välkommen till partiet. Jag sa att jag inte visste om hon ens var politiskt intresserad. Reportern fortsatte att fråga om Anna Anka var välkommen och till slut svarade jag att ­generellt är alla som ställer upp på vår politik välkomna. Då blev det rubriken, säger han.”

Det finns ingen anledning att misstro Sjögrens version. Stämmer den är den ett typexempel på hur kvällspressen själva blir en del av nöjesindustrin och alltså kan använda sin makt för att skapa en egen verklighet som sedan KD-kvinnorna i detta fall kan reagera på. Resultatet är nya indignerade artiklar. Kanske kan tidningen locka fram ett och annat krav på pudel.

Just därför är det viktigt att inte överreagera på nyheter som exempelvis kommer via en kvällstidningsjournalist. Det är viktigt att ta sig tid att kolla att uppgifterna verkligen stämmer. Annars kan det snabbt bli en präktig höna av en fjäder.

Och hur det egentligen stod till är det ingen som varken minns eller bryr sig om.

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com