Håll huvudet kallt

Idag läser jag en utmärkt ledare i GP av Peter Hjörne. Det gäller att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt i dessa jultider.


JULFRID?
Idag läser jag en klok ledare från Peter Hjörne i Göteborgsposten apropå bombningar, terrorism och svensk underrättelsetjänst.

Hjörne skriver: ”Vi måste vi vara vaksamma mot alla försök att skuldbelägga Sveriges muslimer. De är inte mer homogena i sin tro än kristna eller judar. De enda skyldiga till bombdådet är självmordsbombaren själv och hans eventuella medhjälpare – inga andra.”

Jag håller med Peter Hjörne. Reinfeldt borde varit snabbare ut och manat till lugn istället för att lämna fältet fritt för sin utrikesminister att spä på terroristtramset: ”Det hade nog varit på sin plats med statsministerns samlande och kloka ord redan på lördagskvällen.”

Hjörne pekar också på Säpos intressanta utspel i skuggan av Morgan Johanssons slirande och försök till poängplockning i signalspaningsfrågan. ”Säpochefen Anders Danielsson känt sig nödgad att meddela att det varken behövs nya regler, fler säkerhetspoliser eller större resurser. Däremot ”skall vi ställa frågan till oss själva om vi hållit tillräcklig hög kvalitet”, sa Danielsson.”

Slutsatsen är klockren. Jag är också en anhängare av att vi har en kvalitativ säkerhetspolis men deras ageranden får inte gå ut över den breda allmänhetens integritet.  Vi ska inte göra om samma misstag som vi sett i USA och England efter 11 september där hökarna passade på och sökte stöd för en hårdare politik. Ett synsätt som vann utrymme. Jag är övertygad om att vi bara sett toppen av isberget i den debatten.

Några som vaknat och vädrat morgonluft efter detta är självfallet Sverigedemokraterna. Då är det viktigare än någonsin att övriga partier håller huvudet lugnt och inte stressar upp sig i ivern att peka ut skyldiga.

För min egen del känns det bra att vara en av de som jobbat med och skrivit under den motion inom socialdemokraterna som ville se ett stopp för mer integritetskränkande politik. Vi fick bifall. Det socialdemokratiska kongressbeslutet gäller. Även om vi inte sett slutet på detta än så är det ett tydligt kvitto på att det går att påverka i politiken. För mig blir jag både stolt och glad när jag ser att demokratin inom mitt parti i praktiken fungerar på det sätt som man ofta pratar om i teorin.

Det ger lust att engagera sig mer.

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.