Om landsting och nya media

I Vk kan man läsa en artikel om landstingens relationer till sociala media. Vi får veta att offentlig sektor sällan har en policy för användning av sociala medier. Hela artikeln andas dock ett gammalt och mossigt synsätt på information.

NYA MEDIA. I Vk kan man läsa en artikel om landstingens relationer till sociala media. Vi får veta att offentlig sektor sällan har en policy för användning av sociala medier. Hela artikeln andas dock ett gammalt och mossigt synsätt på information.

Idag lever vi i en tid där varumärken inte längre går att kontrollera. Det har bland annat ett rederi fått erfara där några entusiastiska anställda tog initiativet och gjorde reklamfilm till YouTube.

Initiativet delade företagets personal i två läger ända upp i ledningsgruppen. 

Ena sidan tyckte att man måste ha järnkontroll över vilka reklamfilmer som görs med ”riggade” miljöer, rentvättad båt, nystrukna uniformer och fina bilder. Andra sidan menade att sociala medier bryter ny mark och att det bara är bra med olika initiativ från personalen. Det är nämligen det äkta som säljer och betyder nåt när det sprids på nätet. 

Det är självfallet viktigt att sådant som ska ses som officiell information från Landstinget ska ha en tydlig avsändare så människor kan kontrollera vem som skriver och kan bedöma trovärdigheten utifrån det. Men i grunden tror jag den klåfingrighet som informationsavdelningarna ofta visar upp (och artikeln underförstått letar efter) är rätt meningslös i dagens nya mediavärld.

Rent generellt borde landstingen ha en policy som gör att man är mer aktiv inom sociala medier så att man kan korrigera felaktiga uppgifter och möta missnöjda medborgare och patienter med information. Det är viktigare än att försöka nå en falsk kontroll av sitt varumärke.

Man måste vara försiktig så man inte knäpper folk på näsan och hindrar kreativitet och engagemang i sin iver att stoppa och reglera.

Kort och gott. Som jag ser det ska man vara väldigt glad om de anställda tar initiativ.

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com