Trygghet: Har Maud Olofsson rökt på?

Man kan undra om Maud Olofsson har konstgräs i pipan när hon lägger sitt senaste förslag.


ARBETSMARKNAD.
Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll.” så löd Astrid Lindgrens beskrivning av Pippi. Så löd också Bamses uttalande i nr 8/1980: ”Det spelar väl ingen roll hur stark man är! Det viktigaste är att man är snäll!” och Spindelmannens: ”With great power comes great responsibility.

På arbetsmarknaden är situationen ofta väldigt ojämn till arbetsgivarens fördel. Den som är stark (arbetsgivaren) väljer dock inte alltid att vara varken ansvarsfull eller schysst.

Det säger sig själv att en arbetsgivare måste ha rätten att både anställa och avskeda. Men detta måste ske på ett rättssäkert sätt. Därför måste den anställde ha rätt till ett skydd och rätten att bli schysst behandlad.

Att centerns Maud Olofsson lägger förslag om att den anställde, vid tvist, ska bli utkastad från arbetsplatsen och gå på a-kassa är ännu ett uttryck för hur högerregeringen vill rubba balansen mellan de anställda och arbetsgivarna till arbetsgivarnas fördel och löntagarnas nackdel.

Med hotet om att bli utkastad till lägre ersättning kan arbetstagaren hamna i en situation där han eller hon tvingas skriva under en överenskommelse som är riktigt usel.

Olofsson menar att detta är till fördel för båda parter. Jo, tjena!  

UPPDATERAD. Jag ser att folkpartisten Hans Åberg skriver ett klokt inlägg om det märkliga i detta utspel.

Jag förstår uppriktigt talat inte vilket problem förslaget ämnar lösa. Löneansvaret är nog den enskilt viktigaste faktorn för att en arbetsgivaren ska dra sig både en och två gånger innan man säger upp sin personal. Det ska trots allt svida om man vill bli av med folk av andra skäl än arbetsbrist.

THOMAS HARTMAN

Nymedia på detta: Johan Westerholm
Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.