Moderater mot öppenhet

Det finns ett område där Sverige är sämre än jämförbara länder vad gäller öppenhet: Partibidragen. Moderaterna vägrar tända lampan i den mörka garderoben. Det är ett problem för Sverige.


KORRUPT? Internationella undersökningar ger Sverige bra betyg som ett av de minst korrupta länderna i världen. En förklaring är offentlighetsprincipens öppenhet i offentlig förvaltning och politiskt beslutsfattande. Men det finns ett område där Sverige är sämre än jämförbara länder vad gäller öppenhet: Partibidragen.
Malta, Sverige, San Marino och Schweiz har det gemensamma att de saknar regler kring partibidrag.

Moderaterna vägrar tända lampan i den mörka garderoben.

Det är märkligt att vi fortfarande har en ordning i vårt land att politiker kan vara i beroendeställning av pengar från olika aktörer, organisationer etc utan att väljarna och allmänheten vet om det.

Det har beskrivits hur donationer till de moderata insamlingsstiftelserna och annonsering till ”överpris” köper tillfällen att träffa ledande moderata politiker. En av de personer som beskrivits varit tillgängliga för denna typ av ”köpta” möten är Fredrik Reinfeldt själv.

Moderaternas och Fredrik Reinfeldts vägran att ge information om denna verksamhet öppet och deras vägran att ändra lagstiftningen är ett pinsamt bekymmer inte bara för moderaterna utan också för svensk politik.

UPPDATERAD. Britta tipsar om en artikel där skribenten ser ett samband mellan ökade intäkter hos de stora försäkringsbolagen som direkt konsekvens av moderaternas politik. Stämmer anklagelsen är det en stor skandal. Tanken är inte dock inte alls omöjlig. Såna här kopplingar skulle vi slippa alternativt få redovisade öppet i dagsljus om moderaterna bara kunde tvätta sin byk.

THOMAS HARTMAN

 

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.