Varför kan inte läkare schemaläggas?

SJUKVÅRD. Idag kostar stafettläkare samhället 2 miljoner per år och läkare. På många ställen har vi läkarbrist. Det är dags att skruva på kranen för läkarutbildningen.


SJUKVÅRD.
Med jämna mellanrum kan vi läsa artiklar i tidningen om läkarbrist (som i VK), dyra kostnader för stafettläkare (ca 2 miljoner per år jämfört med reguljär läkare som kostar hälften), eller lokaler som står tomma på grund av att läkare inte finns tillgängliga.

Trots att läkarförbundet ivrigt bromsar detta så är som jag ser det den enda lösningen att öka antalet platser på läkarutbildningen till dess att problemen är lösta. Detta är ingen lokal eller regional fråga utan en nationell fråga för regeringen. Frågan är bara vilken regering som vågar stöta sig med läkarna?

Men dagens alternativ är oacceptabelt. Läkare ska kunna schemaläggas som all annan vårdpersonal.

Det är dags att angripa läkarbristen med den enda verkningsfulla metoden.

Utbilda fler.

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.