Dags att införa folkbonus

Jag läser Andreas Lundgrens förslag om folkbonus och gillar tanken. Solidaritet mellan människor måste löna sig. Vi behöver offentlig diskussion också om sociala mål på ett sätt som inbegriper fler. Och jag tror definitivt inte på negativa incitament. Att exempelvis införa civilkuragelagstiftning är tämligen meningslöst.

SOLIDARITET. Jag läser Andreas Lundgrens blogginlägg om folkbonus

Med folkbonus menar jag att om en samhällsutveckling går åt rätt håll så ska befolkningen ha rätt till återbäring. Och då talar jag inte om folkbonus som skatteåterbäring eller något fiffigt avdrag. Jag talar om rena cash i handen som betalas ut. Istället för förvärvsavdragets egoism så talar jag här om folkbonusens solidaritet.

Exempelvis om alla barn i årskurs 3 kan läsa så ska det självklart löna sig mer än för kommunbudgeten, ett par extra tusen spänn till varje medborgare vore ju självklart. Om vi klarar av att lösa problemen med hemlösa så ska det betalas ut stålar till oss allihop.

Fokus på sociala mål kan på så sätt få större genomslagskraft. Politikernas triangulering blir svårare när deras åtgärder mäts i konkreta resultat i folks plånbok. Dessutom får offentliga sektorn ett härligt incitament under medborgarnas hökblick att fixa våra gemensamt satta mål.

En intressant aspekt är också att ansvaret förutom att fördjupas på huvudaktörerna de facto sprids över oss alla. Det ska löna sig för dig som individ att tänka på andra.

Jag har själv reflekterat över liknande idéer. För några år sedan ville en vårdcentral (idag hälsocentral) göra sitt bidrag. Så de gav de boende i närområdet gratis vaccinering om de hjälpte till med målet att minska läkemedelskonsumtionen i området. En lysande idé med bra pedagogik till såväl allmänhet, profession som politiker. Dock fick de kritik för att de bjöd på en avgift som ska vara lika för alla.

Jag tror socialdemokraterna behöver bli mer offensiva i dessa frågor. Solidaritet mellan människor måste löna sig. Vi behöver offentlig diskussion också om sociala mål på ett sätt som inbegriper fler. Och jag tror definitivt inte på negativa incitament. Att exempelvis införa civilkuragelagstiftning är tämligen meningslöst.

In The Pendent rekommenderar: I debatten om Netroots har nu vännen Erik kommenterat de som kommenterat honom 😉 Kulturbloggen skriver om debatten kring tidningen Arbetaren och Hax skriver om SÄPO som inte kan hålla lagen. Tokmoderaten skriver som vanligt välformulerat. Denna gång om Donkens död.

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.