Subscribe via RSS Feed Connect on Pinterest Vi ses på Google Plus Connect on Flickr Connect on LinkedIn Connect on YouTube

Några ord om medias och Zendrys ansvar

11 april, 2010


MEDIAMAKT.
Idag ser jag Johans postning. Här får vi en tydlig illustration på vad jag menar när jag säger att media har ett ansvar för att pöbeltendenser som skapas bland läsarna. Genom att själva mata allmänheten med slask och genom allt hårdare personfixering hamnar vi i en nedåtgående spiral. Varje enskild artikel kanske inte ses som ett problem i sig, men den totala bilden bekymrar. Ibland går det över styr.

Jag delar inte Sven-Otto Littorins politiska värderingar men det är inte politik Aftonbladet skriver om. När jag läser tidningens publicering under vinjetten ”Aftonbladet avslöjar” hamnar jag mitt i en politisk motståndares vårdnadstvist. Vi får ta del av interörer som är tämligen privata i relationen mellan Sven-Otto Littorin, hans fru och deras barn. Varför? Vad är allmänintresset?

Ger inte artikeln dessutom lite smak av bigott moraliserande? En tidigare dömd person må kunna vara skyldig till nya brott. Men detta är inte bevisat än. I detta läge är det snarare ett köttben till pöbeln att förfasas över.

Är det så här gammelmedia förvaltar sitt ansvar att rensa debatten så kan de i alla fall inte rikta några klandrande ord mot bloggosfären vilket tycks passa redaktionerna på läppen nu för tiden.

Zendry Svärdkrona heter journalisten som ligger bakom jobbet. Är du stolt över ditt arbete idag, Zendry? Var det denna typ av artiklar du ville skriva som journalist?

Du som läser bloggen: Överdriver jag detta eller håller du med mig?

Läsvärt på detta: Mary bloggar klokt som vanligt. Krassman konstaterar att det finns en märklig personfixering hos gammelmedia. Scaber Nestor tycker den aktuella journalistiken är patetisk. Annica Beijbom berättar om Twitterskandal i England och tycker att nätet helt enkelt är generösare än prasselpress. Dagens mest humoristiska inlägg står Tokmoderaten för. Härlig humor.

Vi är ett antal bloggare som tar avstånd från medias personfixering och slaskande – och vi har tagit i hand över partigränserna: Mary X Jensen, Thomas Hartman, Kent PerssonFarmor Gun, Calle Fridén, Martin Moberg

Vi blir gärna fler bloggare som utmanar gammelmedia. Häng på du med.

UPPDATERAD. Krassman varudeklarerar sin blogg. Smart initiativ. Opassande problematiserar som vanligt mycket läsvärt. Hon vill vända trenden och ber dessutom om ursäkt enligt devisen passivitet är också aktiv handling.

Erik Laakso tycker fokus ska ligga på ansvarig utgivare. Och naturligtvis har han rätt i grunden. Tidningarna skapas av journalisterna på golvet som har att leverera enligt chefens världsbild. Men min poäng är att varje individ i drevet har ett ansvar.

Jag känner inte den aktuella journalisten Zendry Svärdkrona och har mig veterligen aldrig haft med honom att göra, men jag tycker det är befogat att vända personfixeringen mot redaktionen. Speciellt i dessa tider då varje journalist snart har en bildbyline som är större än den text han eller hon har skrivit. Ansvaret sträcker sig som jag ser det längre än till den ansvarige utgivaren.

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman och kan vara pingat på intressant och twingly. Mer politik hittar du på Netroots och hos Politometern - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar?

Thomas Hartman
Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • Digg
 • MySpace
 • StumbleUpon

Comments

About the Author:

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är förtroendevald i bl.a kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Comments (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Linda skriver:

  Håller med dig!!!

  Tidningarna skriver mest skit och en hel den propaganda.

 2. Erik Laakso skriver:

  Jag håller med om att journalisterna har ett skarpt personligt ansvar men Jan Helin har haft synnerligen hög svansföring gällande hur nobelt medierna hanterar slika frågor gentemot hur bloggarkollektiv gör detsamma så hans ansvar är ändå stort och tungt.
  .-= Erik Laakso´s last blog ..Pinsamt Jan Helin =-.

 3. Helena Viita skriver:

  Och jag håller inte med. Det kan väl rent av vara så att en yrkesgrupp som arbetat professionellt med medier i evigheter faktiskt besitter en del kunskaper om massmedier. Det kanske rent av är så att gammal faktiskt är äldst? Uppenbarligen eftersom somliga bloggare först nu börjar ta sina trevande steg mot att ana hjulet – vilket yrkesgruppen i de traditionella medierna uppfann för decennier tillbaka.
  http://www.viita.se/2010/04/12/littorins-foraldraansvar-spelar-roll/

  • Hartman skriver:

   Jag tycker det är rätt roande att se hur journalister får samma beteende som i bjästa i en drevsituation.

   Det är också synd med stuprören/kårandan i media som gör att du bara inte kan kritisera ett media i ett annat media. Vi behöver en öppen debatt om att media fått stor makt men är så svår att sätta under lupp.

   Samtidigt får vi en utveckling med mer av personfixering också i journalistiken där journalister får utrymme som ”tyckare” i TV-soffor och i vissa fall en bildbyline och rubrik som är större än den text dom skrivit ;-)

   Varje journalist har ett ansvar för de alster som produceras och kan inte gömma sig bakom den ansvarige utgivaren.

  • Jonathan skriver:

   Hello I like your wewebsite. Would you like to guest puilsbh in my own sometime? In that case please let me know by way of e-mail or perhaps answer this kind of opinion because My partner and my spouse and i actually subscribed to notices and will realize should you.

 4. Helena Viita skriver:

  Det drev du gjort personliga erfarenheter av – menar du att det byggde på lögner?
  Har bestämt för mej att det blev en dom i form av dagsböter.
  Vad var brottsrubriceringen? Det var väl inte de traditionella medierna som fattade något domslut?!

 5. Hartman skriver:

  Jag har jobbat och föreläst om media i många år baserat på rätt mycket erfarenhet av journalistik och media. Jag drar verkligen inte alla journalister över en kam utan har mina exempel på lysande journalistik precis som usel och bigott journalistik. Min generella uppfattning om exempelvis kvällspress är att de gjort sig själva till en del av underhållningsindstrin. Men även övrig media jamsar med och kan bli förvånansvärt enkelriktade i exempelvis en drevsituation. Det där måste vi prata om i samhället betydligt mycket mer än vad vi gör.

  I fallet med Anna råkade hon ut för något de flesta journalister känner till. I en ord mot ordsituation mot en förordnad vakt så litar rätten gärna på vakten. Därför är hon exempelvis fälld för upprepade knytnävsslag med full kraft i vaktens ansikte. Trots att oberoende vittnen inte ser några slag och vakten inte har några skador.

  Göran Lambertz skriver i boken http://www.vembryrsig.nu ”Inte minst kapitlet om Anna och rättvisan är fasansfullt att läsa. Tänk om det var så det var? Jag borde väl inte säga det, men jag tror faktiskt att det var ungefär så.”

  HG Axberger menar att media hade fullt upp med att dreva och fälla Anna istället för att kritiskt granska domen.

  En av dina journalistkollegor Ann Charlott Altstadt som faktiskt är en av de få som ifrågasatte drevet skriver i Aftonbladet och i tidningen Ordfront en längre granskning av vad som hände:

  http://www.ordfront.se/Ordfrontmagasin/Artiklar%202007/AnnCharlottAltstadt04_5_07.aspx

  Detta är inget unikt. Drevmentaliteten finns inom alla människor också journalister.

 6. Jan Öhlund skriver:

  Zendry Svärdkrona är en oseriös och olämplig journalist. Trots att jag har gjort honom uppmärksam på att en artikel av Dan Larsson NSD om investerare och uppförande av en takpannefabrik som fick hedersomnämnande av Grävande Journalister totalt saknade sanningshalt, vägrade Zendry S att plocka bort artikeln och hedersomnamnandet från nätet. Den har nu legat där några år och pekat ut helt oskyldiga människor, vilka blev drabbade av bedragarna.

  Googlesök på – Zendry Dan Larsson Guldspaden – ger träff på artikeln som fortfarande ligger ute på nätet och hånar oskyldiga människor.

 7. Annette skriver:

  Vill här säga att du har helt rätt, Zendry och andra journalister likt honom borde har bättre förstånd och ett betydligt större ansvar för vad de skriver då de många ggr bara slänger iväg artiklar utan att behöva ta ansvar för konsekvensen av sitt skrivande.