Moderaternas Sverige: ”Man ska vara normal”

KLYFTOR. Klyftorna mellan vi och dom ökar i samhället. Det gäller inom alla samhällets sektorer. Idag finns ett skrämmande exempel på något som skulle kunna vara saxat ur moderaternas vision för äldrevården i Upsala Nya Tidning.


KLYFTOR. Klyftorna mellan vi och dom ökar i samhället. Det gäller inom alla samhällets sektorer. Idag finns ett skrämmande exempel på något som skulle kunna vara saxat ur moderaternas vision för äldrevården i Upsala Nya Tidning.

För att få köpa en lägenhet på Ekeby Hus seniorboende i Uppsala måste man vara mellan 55 och 75 år. På boendets hemsida presenteras också kravet att ”man bör vara vid god hälsa för att flytta hit”. Det är dock inte enbart detta som är orsaken till att Cecilia Björkman nekas.

Dels har hon en CP-skada, dels väntar en höftoperation som gör att hon precis som många av de boende använder rullator. Ett annat problem som vaskas fram av styrelsen är att hon inte har så många vänner.

Styrelsens ordförande fäller kommentarer som ”det är mycket i samhället som är orättvist” och hur man ska vara som boende för att tillåtas köpa en lägenhet.

Hur ska man vara för att få bo hos er då?
– Ja, man ska vara normal. Vi som bor här är besjälade med liknande intressen, och man ska kunna utnyttja sina kunskaper och erfarenheter, exempelvis genom att arrangera föreläsningar och läsecirklar.

Cecilia Björkman upplever situationen som oerhört kränkande, bland annat då ni ifrågasatte hennes bekantskapskrets.
– Jaha, ja hon verkade ju vara en enstöring om jag minns rätt. Men vi måste försäkra oss om att den som flyttar in här fungerar i gemenskapen.

Det är förbjudet att diskriminera på grund av handikapp, vad säger du om det?
– De stadgar vi lutar oss mot är godkända och jag ser ingen anledning att ompröva våra rutiner. De fungerar väldigt bra.

För mig som socialdemokrat går det rysningar i kroppen när jag ser denna sorts öar växa fram i vårt samhälle. Det kanske är högerns vision för hur äldreboenden ska byggas i någon form av ”gated communities” men det är definitivt inte min vision och det är inte det jag jobbar för.

Rekommenderad läsning: Alexandra om Homofobi, Ett hjärta RÖTT om sjukförsäkringsministern, Jonas skriver om folkmord, Kulturbloggen konstaterar att Facebook växer rejält, Alliansfritt (med ny logga) om Vellinge och även om jag inte håller med honom denna gång Krassman In Your Face om SD i skolorna, S-buzz konstaterar att jakten på en vettig sjukförsäkring fortsätter.

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com





Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.