Eberstein(s) orimliga förslag

INTEGRITET. Jag ser via HAX att den socialdemokratiska riksdagsledamoten Susanne Eberstein frågar Beatrice Ask om hon kan tänka sig att förbjuda anonyma mobiltelefoner. Förslaget är fullständigt orimligt.


INTEGRITET.
Jag ser via HAX att den socialdemokratiska riksdagsledamoten Susanne Eberstein frågar Beatrice Ask om hon kan tänka sig att förbjuda anonyma mobiltelefoner.

Eberstein skriver:

”Mycket av brottsligheten begås med hjälp av mobiltelefoner som har ospårbara kontantkort. Det gäller alltifrån värdetransportrån till bedrägerier på sälj- och köpsidor på Internet.

Om man vore tvungen att uppge personnummer vid köp av kontantkort skulle brottslingar kunna hittas och bindas vid brott på ett helt annat sätt än vad fallet är i dag.”

I sak har Eberstein självklart rätt. Den som är anonym kan göra saker som staten inte känner till. Men vi kan inte därför inkräkta på den enskildes rätt till anonymitet bara för att statens tjänare tycker att det är lättare att hitta brottslingar utan spaning.

Den där hållningen hos vissa partiföreträdare inom mitt parti bekymrar mig. Det tycks så lätt att offra integriteten. Vi socialdemokrater kan inte inom område efter område fortsätta komma med förslag på en politik som utgår från att anonymitet är något brottsligt eller skumt. Snarare är det en mänsklig rättighet.

Jag förutsätter att Ebersteins förslag inte är socialdemokraternas linje i dessa frågor.

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.