Hårdare tag minskar inte hemlösheten

UTELIGGARE. Rolf Nilsson skriver en bra artikel i Yelah där han beskriver hur hemlösa förföljs men förväntas anpassa sig till samhället. Men de insatser som handlar om hårdare tag och ständiga trakasserier av hemlösa får motsatt effekt.

Dagens hemlösa får inte en blund på grund av förföljelsen i gallerior, tunnelbanor och bussar. Detta är en verklighet som 99,99% av de myndigheter och organisationer som säger sig företräda hemlösa inte förstår.

… vad händer egentligen med kroppen när människor till exempel av otrygghet aldrig kan få sova ut ordentligt och aldrig få känna sig utvilade? I FASS står att läsa, på kort sikt återfinns konsekvenser som: Sömnighet, plötsliga humörsvängningar, försämrat korttidsminne, försämrad förmåga att skapa, planera och utföra aktiviteter och koncentrationssvårigheter. På längre sikt av sömnbrist har vi: Fetma, för tidigt åldrande, utmattning, ökad risk för infektioner, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och mag-tarmsjukdomar. dessutom kronisk minnesförlust, försvagat immunförsvar.

Utifrån dessa konsekvenser av hemlösas sömnbrist kräver sedan politiker, myndigheter, frivilligorganisationer och privata aktörer att hemlösa ska komma på avtalade tider, vara totalt drogfria, vara lydiga och anpassa sig till system uppbyggda av och för människor med helt andra förutsättningar än vad våra hemlösa har.

Att vara hemlös sliter enormt på både kropp och själ. Utan tvekan skulle samhället utvecklas enormt om vi kunde jobba mer intensivt mot orsakerna till hemlöshet. Rolfs koppling mellan sömnlöshet och hemlöshet visar hur åtgärder som hårdare tag är också direkt skadliga mot de personer som behöver samhällets hjälp. Men också direkt skadligt mot förutsättningarna att minska hemlösheten.

THOMAS HARTMAN

För övrigt ser jag hur ett antal socialdemokrater skriver i GP om partiets bristande storstadspolitik. Men jag tycker nog Claes Krantz har en utmärkt poäng när han skriver:

Om S inte kan föra en politik som väver samman både låginkomsttagaren i hyresrätten med medelinkomsttagaren i villaförorten i en gemensam vision av en alternativ framtid kommer socialdemokraterna förlora valet 2010.

Men denna insikt har inte de socialdemokratiska artikelförfattarna. Åtminstone skriver dom inte det. Istället får man intrycket att de nya väljare som partiet ska nå är de ”urbana” och ”moderna” människorna. Vilka är de om jag får fråga? Och vilka är de ”omoderna” människorna?

Claes ger bland annat ett konkret förslag: Varför kan t ex inte socialdemokraterna i Göteborg lokalt samla företagare, myndigheter, politiker och vanliga göteborgare till ett lokalt jobbtoppmöte?

Och det är detta och liknande som är lösningen på socialdemokraternas problem. Lämna förvaltningar och kommunhus. Gå ut i verkligheten och kavla upp ärmarna. Visa folk att vi bryr oss, engagerar oss och slåss för förändring.

Lösningen ligger knappast i att prata om ”moderna” och ”omoderna” människor.

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.