Att övervaka folk har inget med sjukvård att göra

JAKTEN PÅ DE SJUKA | Lennart Fernström beskriver i Expressen hur regeringens jakt på sjukskrivna betalas av företagen.

För ett drygt år sedan sjukskrev en läkare en av våra kollegor på Fria Tidningar. Hon och läkaren var överens om att hennes tillstånd gjorde att hon inte kunde jobba, men när försäkringskassan efter ett par månader tog ställning till sjukskrivningen så godkändes den ändå inte. Vår kollega tvingades istället att börja arbeta igen. Vikarien som precis hade börjat komma in i jobbet tvingades ut i arbetslöshet.

Vem som helst som träffade vår kollega, vilket försäkringskassan aldrig gjorde, kunde se att det var en person som mådde riktigt dåligt. Att utföra ett vettigt arbete var helt omöjligt för henne.

Efter ett halvår med hattande närvaro utan möjlighet att utföra jobbet, upprepade sjukskrivningar på två veckor (det vill säga så länge som inte försäkringskassan utan arbetsköparen betalar), uttagande av all sin semester och en allt värre sjukdomssituation så kände hon sig tvingad att sluta hos oss. Istället för sjukskrivning, rehabilitering och en möjlighet att komma tillbaka blev det a-kassan och arbetsförmedlingens sysselsättningskonsulter.


Att samhället jagar de sjukskrivna är ingen del i någon arbetslinje. Det är ett sätt att sparka på de som redan ligger.

För övrigt bör regeringen omedelbart skrota förslaget om nationellt abortregister. Det är knappast troligt att samhällets förebyggande arbete kommer att förbättras det minsta av att människor som redan gjort abort tvingas att registreras i ett nationellt register.

Tvärtom är det farligt av integritetsskäl och skuldbelägger kvinnorna ytterligare. Att abortmotståndare i KD tafsar på integriteten i dessa frågor är dock inte särskilt förvånade.

Vi måste stå upp för kvinnans rätt till sin egen kropp. Att övervaka medborgarna har ingenting med sjukvård att göra.

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.