Svinpesten blir sommarunderhållning

MEDIAMAKT | Jag ser TV4 Nyhetsmorgon och hur nyhetsredaktionen lyfter frågan om fartyget med vad som uppges vara 25 smittade i influensan är på väg till Helsingborg.

De smittade passagerarna uppges vara isolerade och har fått medicinen Tamiflu. Journalisten lirkar med smittskyddsläkaren i Region Skåne för att få svar på frågor om människor i Helsingborg kan bli sjuka. Även om risken är mikroskopisk förstår alla som tänker till lite att smittskyddläkaren inte kan svara nej på frågan. Den teoretiska risken finns dessutom redan i och med att sjukdomen redan finns i Sverige.

Sen blir smittskyddsläkarens nej klippt till nyhet med vinkeln ’fartyg med smittade kommer till Sverige’ i kombination med ’Risken finns för smitta’.

Detta är bedrövlig journalistik. Vem tar ansvar för den oro media bidrar till att sprida?

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.