Spionförlaget censurerar Flashback

Jag läser ett häpnadsväckande pressmeddelande från något som kallar sig spionförlaget:

Stan Emiroffs storslagna spionepos ”Memoirs of a Business Spy”, spionmemoarerna, får ej diskuteras på det svenska forumet Flashback. Beslutet har fattats av Spionförlaget som äger rättigheterna till boken. De två s k trådar om spionmemoarerna som fram till för några dagar sedan funnits att beskåda på Flashback har nu tagits bort, inkl loggarna.

Spionmemoarerna är fullspäckade med sensationella uppgifter och avslöjanden om en rad händelser och företeelser i det svenska samhället och näringslivet, och det är naturligt att boken och författaren är föremål för granskning och diskussion i gamla och nya medier, vilket förlaget självfallet välkomnar. Dock är kraven på seriositet och saklighet väldigt höga, detta framför allt för att skydda de personer som figurerar i boken eller på ett eller annat sätt har att göra med bokens berättelse. Skyddet avser identitet och integritet.

Flashback uppfyller inte de kraven. Forumets regler tillåter (förbjuder inte) massmedial publicering utan praktiskt tillämpbart rättsligt ansvar för innehållet samt anonym publicering av uppgifter utan källangivelse, källkontroll eller källaSpionförlaget ser därför ingen möjlighet att skapa upphovsrättsligt utrymme för någon diskussion om spionmemoarerna på Flashback.

Tilläggas kan att samma inställning gäller gentemot alla forum och platser på Internet där boken diskuteras eller kan komma att diskuteras, i första hand den s k bloggosfären. Beslutet gäller till vidare.”

Jag kanske missförstått någonting och jag känner definitivt inte till detta i förlagets ögon ”storslagna” ”spionepos”. Däremot trodde jag Flashback stod fritt från påverkan från censurivrare. Stämmer det att trådarna tagits bort efter förlagets påtryckningar så är det helt sanslöst och fullständigt oacceptabelt. Det är lika sjukt som att ett förlag ska avgöra genom ”beslut” vad bloggare får skriva om och inte.

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.