Benny gör det öppet – moderaterna gör det i hemlighet

KÖPT MAKT. Avslöjandet att Benny Andersson sponsrar Gudrun Schyman och Feministiskt Initiativ med en miljon kronor borde väcka liv i frågan om övriga partiers privatdonationer.

Socialdemokraterna vill att donationer ska redovisas öppet men moderaterna vägrar.

– Moderaterna har hittills stoppat alla planer på lagar om att redovisa vilka som står bakom donationer, konstaterar Henrik Oscarsson, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Den som ”köper” annons i moderaternas tidning eller donerar till moderaternas insamlingsstiftelse tornet får också direktaccess att träffa ledande moderater för särskilda möten. Detta oskick måste upphöra. Det är inte värdigt en demokrati med hemlig köpt makt.

En kommentar som högern gärna tar upp direkt man säger detta är banden mellan LO och socialdemokraterna. Men dessa stöd redovisas öppet.

Aktuellt avslöjar att var tionde kandidat till EU-parlamentet från de sju riksdagspartierna samt Piratpartiet, Junilistan och SD tar emot pengar från organisationer, företag, föreningar och privatpersoner.

Donationerna i sig är inget problem. Det är hemlighetsmakeriet som måste upphöra. Det behövs öppenhet och upprensning i donationsträsket.

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.