Integritet: Vi måste lobba mer – inte mindre

Storebror | Dagens Nyheter vill bygga en bild i artikelform av att det skulle finnas lobbyintressen och suspekt finansiering bakom integritetsdebatten. Den vinkeln är inte ny. På samma sätt har media tidigare försökt skapa bilden av triangeln Piratebay, Piratpartiet och Piratbyrån.

Antydningar har gjorts.

Jag skrev tidigare i inlägget ”deras fiender är mina vänner

Ingen ska lura mig att dessa skapats på egen hand utan finasiering och stöd av någon mecenat. Måhända med en dold agenda.

Det fick genast bland annat opassande att reagera:

Noterar att Thomas Hartman vill kapitalisera på det växande motståndet mot ett rättslöst samhälle, genom att misstänkliggöra de som motarbetat trenderna hittills. Bl.a. genom att få piratpartiet att låta skurkaktiga.

Jag svarade:

I den situation vi befinner oss i nu får vi vara glada för de krafter som slåss för människors integritet. Det finns många kloka debattörer och agitatorer i alla partier som ser riskerna med det samhälle vi går mot med stormsteg. Men debatten är för spretig och för svag. Vi som värnar ett fritt Sverige måste organisera oss bättre om vi ska ha en chans.

Vi skulle fortfarande behöva samla oss bättre. Det jag retar mig på efter DN artikeln är att vi demokrati- och integritetsvänner verkar vara så naiva och uselt organiserade.

Medialogiken är klassisk. Nu ska vi misstänkliggöras. Genom att bygga upp en story om ”hemliga pengar” och ”dolda agendor” och högernätverk så sätts dramaturgin och misstankarna ska börja sprida sig.

Jag undrar därför när DN kommer att skriva om andra sidan. När får vi läsa en trevlig ”hemma hos artikel” där vi kan följa hur motståndarlagets lobbyföretag finansierade av amerikansk skivindustri i hemliga lobbymöten jobbar övertid för att påverka beslutsfattare i EU och i de olika länder som är berörda.

Där handlar det inte om några futtiga hundra tusen till en annons utan miljontals kronor. Som år efter år läggs på konsulter, resor, opinionsbildning och politikerpåverkan.

Allt för att bygga en tjatmatta som politiken till slut ska acceptera som en absolut sanning.

Vilka är de där svartklädda kostymerna som bevakade pirate bay rättegången och rusade ut under kritiska skeeden med telefonluren klistrade till örat? Varför får vi inte en presentation i DN?

När kommer DN att skildra säkerhetsintressena nära makten. De där gubbarna i USA såväl som i Sverige aldrig behöver visa sitt ansikte men i hemliga föredragningar för våra politiker (oavsett regering vid makten) talar om hur viktigt det är att höja konfliktnivån i samhället?

I den verktygslådan har det funnits allt från att frysa pengar på rättsosäkra grunder till hemliga flygningar till Guantanamobasen som ”måste” göras för demokratins skull.

Min slutsats inför 2008 gäller än trots att det nu är 2009:

Det får bli min förhoppning inför 2008… Vi borde bilda någon form av forum för integritetsfrågor där alla goda krafter; liberala ledarskribenter såväl som moderater, miljöpartister och sossar kan samlas för att dra åt samma håll i ett mödosamma arbetet att väcka beslutsfattare och allmänhet.

På den socialdemokratiska sidan har vi skrivit en motion till vår partikongress. Vi skriver debattartiklar. Studentförbundet skriver artiklar. Vi jobbar nu för att bli än fler.

DN artikeln avskräckte i alla fall inte mig inte om det nu var meningen. Snarare tvärtom. Alla fiender till ett slutet samhälle med mer övervakning och reglerad internetanvändning är mina vänner.

Därför uppskattar jag Emma, Hax, Louise P, Rick Falkvinge, JensO, Niklas Starow, Michael Gajditza, Micke Nilsson, Mark Klamberg, oavsett om de är piratpartister… eller tillhör något av de traditionella ungdomsförbunden som engagerat, sig i frågorna tillsammans med många många många fler.

Det behövs mer lobbying och starkare motkrafter om vi ska vinna detta. Det kommer nya angrepp hela tiden. Vi har för få PR-byråer och för lite pengar att lägga in i kampen och får helt enkelt kompensera det med hårdare arbete.

Ingen annan kommer att göra det åt oss.

THOMAS HARTMAN

PS Riktigt fånig blir Federley när han skyller ifrån sig och antyder en dunkel agenda hos demokrati och integritetsvännerna.

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.