Twixdagen: Mäter twittrande politiker rätt sak?

twitter

NYA MEDIA. Jag läser på politikerbloggen om initiativet twixdagen från skaparna av almedalsbloggen.

Magnus Ljungkvist får frågan om riksdagsledamöterna orkar hålla ut och fortsätta mikroblogga?

– Som jag ser det är det deras jobb att kommunicera med väljare. Den politiker som väljer bort det gör det svårare för sig själv att bli omvald.

Tanken att samla riksdagsledamöternas twittrande är väl jättebra. Det finns en enorm sprängkraft i olika sociala nätverk och i att bryta upp nya informationsströmmar. Men att twitterflöden skulle vara en grund för att utvärdera sina förtroendevaldas sätt att fullgöra sitt förtroendeuppdrag är nog en radikal förenkling.


I vilket sammanhang ska vi utvärdera den riksdagsledamot som inte känner för att skriva inlägg om att han ska gå till tandläkaren, att han ska på fest eller kulinariska detaljer om familjens matvanor?

Jag (som knappast är teknikfientlig) vill mitt i all denna informationsstress slå ett slag för värdet av den eftertänksamma politiska reflektionen. Twixdagen är bra men det kvittrande den mäter har knappast någon automatisk korrelation till kvaliteten på det politiska arbetet.

Varför låtsas som det?

THOMAS HARTMAN

Andra skriver om Twixdagen: Deepedition, Eva Westerberg, Christer G Wennerholm, Sebastian Hallén, Åsa Westlund, Signerat Kjellberg, Tomas Tobé, Tommy Olsson, Caroline Helmersson Olsson, Farmor Gun, Arkelsten, Arvid Falk,

[tags] almedalsbloggen, magnus ljungkvist, twitter, twixdagen, jonas morian, förtroendevalda, demokrati, samhälle, politik [/tags]

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.