Faktakoll: Påståendet om Persson var lögn!

liar.jpg
Den gode Anna skarvade lite väl mycket i sin insändare.

MODERAT RETORIK.
Häromdagen skrev moderaten Anna Hedman en insändare i Västerbottens folkblad.

Anna skrev:

När en före detta socialdemokratisk statsminister (Göran Persson) köpte sig förbi kön och fick sina höfter opererade tycker jag att man inte ska säga så mycket, här var det en rik socialdemokrat som köpte sig förbi kön.

Jag bestämde mig att kontrollera detta påstående eftersom jag inte minns att det var så det gick till. Enligt min minnesbild gjorde Persson sina höftleder på Södersjukhuset efter att ha väntat som alla andra.

Nu har jag kontrollerat med i tidningarna och fick fram följande TT artikel från 2006 då ena höftleden gjordes:

Socialdemokraternas partiledare Göran Persson genomgick i går en höftledsoperation på Södersjukhuset i Stockholm. År 2004, under sin tid som statsminister, bytte han ut en höftled som besvärat honom och nu var det dags för den andra.

Via folk som jobbade med Persson på den tiden fick jag fram följande pressmeddelande från den första operationen:

Statsminister Göran Perssons operation genomförd

[torsdag 3 juni 2004]

Statsminister Göran Perssons höftledsoperation genomfördes utan komplikationer på torsdagen den 3 juni vid Södersjukhuset.

– Operationen av statsminister Göran Perssons höftledsartros påbörjades klockan 09.00 torsdag den 3 juni. Den pågick under cirka 1 timma och 40 minuter, vilket är normal längd på denna typ av höftledsoperation. Ingreppet förlöpte komplikationsfritt och patienten mår efter operationen bra, säger Göran Modin, verksamhetschef vid verksamhetsområde Ortopedi på Södersjukhuset.

Öppna pressmeddelandet i wordformat.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Ulrica Franzén, informationschef, Södersjukhuset, 08-616 10 76, mobil 070-484 10 76.
Ulf Lillkrona, specialistsakkunnig inom ortopedi, Stockholm, mobil 070-484 11 44.

En artikel i Aftonbladet med titeln ’Persson får inte gå före i vårdkön’ beskriver mer om sakförhållandena.

Men detta angrepp på Göran Persson tycks inte vara någon ovanlighet. Fredrik som jobbar i Sörmland skriver:

Påståendet om att Persson skulle ha haft någon form av gräddfil in i sjukvården har även använts av borgerliga politiker i Sörmlandsdebatten. Den gången, i landstingsfullmäktige, fick den borgerliga politikern i fråga emellertid göra en pudel och be om ursäkt.

Pressklippet om Sörmland har du här.

Jag har även hittat en centerpartist som far med osanning i samma fråga och placerar operationerna till Sophiahemmet. Det finns säkert fler liknande exempel.

Så var det med den saken. Uppenbarligen finns ett intresse från högerhåll att inte bara sprida osanningar om Mona Sahlin utan även om Göran Persson.

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.