Fråga till Västerbottens Kuriren

MEDIA. Jag såg idag av en händelse en papperstidning av Västerbottens Kuriren där tidningen kommenterar min blogg om journalister och tipspengar.

Förvirring
■ Av kommentarer och bloggar på nätet förstår jag att
det råder förvirring om både juridik och journalistik.
Politikern Thomas Hartman anser sig veta hur
journalister söker läckor med hjälp av pengar.
Så här skriver han bland annat på sin blogg:
’Det stämmer säkert som VK säger att de bedriver
ett gediget journalistiskt arbete men att media kan köpa
polisinformation för svarta pengar som sedan kan
bokföras som tipspengar är direkt skandalöst. Alla i
branschen känner dessutom till att det är så det fungerar’
Nej, VK betalar varken svarta pengar eller tipspengar.
Nyheter tillkommer efter hårt vardagsarbete av våra
journalister.

Det måste vara bekvämt att kommentera ett blogginlägg om man rycker en sak ur sitt sammanhang. Det jag talade om gäller kvällspressens agerande. Och där har jag trovärdiga uppgiftslämnare som sjäva är journalister med lång erfarenhet av att jobba på Aftonbladet respektive Expressen som berättar att det är så det fungerar. Svarta pengar går rakt i fickan på poliser som tipsar tidningen. Jag har också träffat flera poliser som berättar hur störande detta är för utredningarna.

Förnekar den ansvarige utgivaren för VK att det finns redaktioner som jobbar med tipspengar på det sättet och kan den ansvarige utgivaren garantera att det ALDRIG hänt och ALDRIG kommer att hända i VK?

THOMAS HARTMAN

PS så här skrev jag i mitt tidigare blogginlägg vilket VK innan man kommenterar bekvämt redigerar:

Journalister jag känner som jobbar framför allt på kvällspress i huvudstaden berättar hur det går till.

Där betalar tidningarna tipspengar svart rakt i fickan till enskilda poliser som gjort det till en vana att läcka information till media. En polis jag talade med berättade att det var ett stort problem. Även om hon låste sitt skåp när hon gick hem så kunde hon upptäcka morgonen efter att skåpet öppnats under natten av någon kollega med tillgång till nyckel. Sen stod informationen i pärmen att läsa i tidningen.

Att information kommer ut i media är inget problem rent generellt. Men i vissa fall bidrar det till att skada personer som inte kan försvara sig mot osanningar eller utredningshypoteser och att utredningen försvåras eller rent av saboteras.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.