Då lyfter vi på hatten för moderaten Karl Sigfrid

INTEGRITET. I en fråga till justitieminister Beatrice Ask undrar den moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid vad justitieministern avser att göra för att värna rätten till anonymitet på internet.

Det som i andra sammanhang är en självklarhet – att en grupp människor ska kunna träffas och kommunicera utan att övervakas – tycks för somliga inte vara lika självklar på internet. Kommer det om några år vara möjligt, ens med hjälp av anonymiseringstjänster, att kommunicera privat på internet utan insyn från myndigheter eller intresseorganisationer?

Men utvecklingen mot ett kontrollsamhälle fortsätter och Ask kommer inte att göra ett lingon för människors privatliv.

Snart är det förbjudet att surfa anonymt om vi inte står emot övervakningsivarna.

En annan effekt enligt Anders Ahlqvist är att de företag som har som affärsidé att anonymisera internettrafiken kommer att få det svårt. – Att syssla med anonymesringstjänster kommer inte att vara tillåtet eftersom det bryter mot lagen.

Det är bara att lyfta på hatten för Karl Sigfrid som vågar gå emot partipiskan och stå upp för människors självklara rätt till privatliv också på nätet. Fler såna politiker behövs oavsett partifärg.

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.