Rolf är dagens hjälte

MAKTLÖSHET. Dagens hjälte får symboliseras av läkaren Rolf Byström på den öppna läkarmottagningen Hållpunkt i Stockholm. På mottagningen som är till för hemlösa arbetar läkare, tandläkare, psykiatriker och sjuksköterskor. Väntetiden är bara några minuter och det krävs ingen legitimation.

Ibland träffar jag på en mallig och självsäker attityd från folk på högerkanten som ser ner på uteliggare. Man får känslan att vederbörande betraktar sig själv som någon slags bättre människa som minsann aldrig själv skulle kunna bli hemlös. En slags unken vi och dom mentalitet sprider sig snabbt i rummet. Ungefär som om det ligger i den hemlöses personlighet att han eller hon hamnat där.

Det finns barnfamiljer som är hemlösa. Och det finns unga människor som ännu inte är myndiga som av olika anledningar lever på gatan. Faktum är att det händer lättare än man tror. Vem som helst av oss kan råka ut för att världen rubbas och vi faller hejdlöst. Det gäller bara att vi råkar ut för en situation som vi inte är rustade för att klara av.

När man pratar med människor som råkat hamna i denna situation så inser man dessutom hur oerhört utsatt och krävande det livet är. Risken för infektioner och sjukdomar är enorm. Du måste vara mer mentalt stark än de flesta av oss. Du får aldrig slappna av. – De får inte sova i en ordentlig säng, får aldrig någon riktig vila och kroppen kommer alltid i andra hand.

– Jag har själv funderat på hur jag skulle överleva som hemlös, säger Rolf Byström. Den frågan borde nog fler ställa sig innan de rackar ner på uteliggare från den skenbara tryggheten i TV-soffan.

THOMAS HARTMAN

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.