Arbogabilderna: Det hade gått att sekretessbelägga – ansvaret är domstolens

INTEGRITET. I dagens Västerbottens folkblad går debatten vidare om Arbogabilderna. I artikeln intervjuas Åklagare Annika Öster som ger stöd för det erfarna jurister redan sagt till mig nämligen att dagens sekretesslagstiftning innehåller möjligheter att sekretessbelägga sådant material om åklagaren så önskar.

Hon valde själv att sekretessbelägga bilder i utredningen kring styckmorden i Lycksele och på Umedalen.

När förundersökningar offentliggjordes innehöll de ett ytterst fåtal bilder som möjligen kunde väcka anstöt.
– Det fanns bildmaterial som skulle ha varit oändligt skadligt för de anhöriga om bilderna hade kommit ut i medierna och börjat cirkulera på Internet, säger Annika Öster.

Justitieministern funderar på skärpta sekretessbestämmelser kring förundersökningar. Chefsåklagaren i Umeå är väl medveten om problematiken men ser även andra möjligheter än skärpt lagstiftning.

Hon menar att åklagare noggrant bör överväga vad i en polisutredning som absolut måste ingå i den offentliga förundersökningen och om det finns alternativa sätt att presentera materialet än att visa spektakulära bilder.

Även om exempelvis Bo Widegren eller Carl Melin inte tycker det så blir det allt mer uppenbart att åklagarna i arbogafallet åklagaren Frieda Gummesson biträdd av Vice kammaråklagare Bengt Lindholm som är de ”skyldiga” till spridningen av bilderna. Inte Google, the Pirate Bay eller andra sökmotorer.

Att som högerns Beatrice Ask börjar diskussionen offentlighet på internet med att tala om hårdare sekretesslag är alltså en direkt skrämmande inställning från en makthavare. Låt istället domstolarna lära sig att internet är en realitet och att mer information därifrån generellt behöver göras tillgänglig inte mindre.

Det är tekniskt MÖJLIGT att cencurera internet – se bara på Kina. Men är det ÖNSKVÄRT?

//Thomas Hartman | In The Pendent

Debatten mellan mig och gammalmedias Barbro Hedvall, DN i Studio Ett häromdagen har du här

Min artikel på newsmill har du här.

Intressant?

Skriver klokt om detta: Rick Falkvinge, Teflonminne, HAX, Alexander Sofroniou, Opassande, Farmor Gun i Norrtälje, Jonas Morian, Mina Moderata Karameller, Gunnar Hökmark, 99 our 68, Erik Laakso, Blogge, Cypriot, Opassande igen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.