Klockrent Ohly – säkerhetsleken på flyget är falsk trygghet

flygresa.gif
Ohly har rätt! De USA styrda trakasserier vi utsätts för genom FRA lagstiftning och de patetiska säkerhetsreglerna på flyget ökar bara irritationen och spänningarna i samhället.

ÄNTLIGEN NÅGON SOM SÄGER SANNINGEN. Enligt politikerbloggen har Ohly kritiserat de märkliga säkerhetsreglerna för flygtransporter och också uttalat tydligt motstånd mot FRA lagen och EU:s USA inspirerade avlyssningslagstiftning.

I sitt tal berättade vänsterpartiledaren om hur han inför en flygresa fick sitt raklödder beslagtaget.- Vad trygga vi kan känna oss när svenska Luftfartsverket beslagtar och slänger hundratals ton vätska varje månad. – Men jag ska avslöja en hemlighet, på tåget har jag haft med mig en jätteförpackning raklödder. – Vilket hot detta raklödder utgör mot vår säkerhet kan man ju bara spekulera i. Vet EU, Thomas Bodström och Lars Leijonborg om detta?

Men en medveten konspiration? – Ja, jag menar på allvar att det här är ingenting man genomför bara för att man tror att det här verkligen skulle kunna leda till ett säkrare flyg eller ett minskat terroristhot.

Bra jobbat av den gode Ohly. Fler företrädare inom socialdemokraterna skulle behöva göra som honom. Inofficiellt är det flera som håller med. Men det är hög tid att sluta mumla och tala ut precis som Ohly.

På vissa ställen ska du ta av dig skorna och promenera med sockeplast. På andra ska bältet av. Genomgående jagas plastflaskor. Det hela saknar verklighetsförankring vilket är uppenbart när man ser flygpersonalen hälla ut litervis med färskvatten från flaskor som människor måste lämna.

Flygsäkerhetsreglerna är patetiska. Häromdagen passerade jag en dam på Stanstead som inte förstod varför hon måste kasta en halvtom vattenflaska, och en 125 ml halvfull tandkrämstub. Det är inte första gången.

Lek med tanken att du vore terrorist och var väldigt motiverad att spränga just ett plan skulle du då låta dessa regler som trakasserar allmänheten hindra dig? Knappast. Behöver du fixa in några liter flytande sprängmedel så finns åtskilliga sätt. Ett högen är att köpa en plastförseglingsmaskin och plasta in fejkad texfreesprit från en godkänd flygplats (inklusive ett verklighetstroget kvitto). Sen kan vi gå vidare med att muta flygplatspersonal om inte det räcker.

Men i flygsäkerhetens namn tvingas folk kasta dyr konjak, de fråntas kamerabatterier, de tvingas kasta en kär fickkniv som är någon centimeter lång och varit med sedan farfars tid.

I USA är det ännu värre. Där kopplas trakasserierna mer tydligt till profilering. Något som sverigdemokraterna skulle gilla. Enligt dessa modeller är det plötsligt enbart araber som kan spränga plan. De som inte passar i profilen kollas lite mindre (läs vita medelålders affärsmän).

Sånt där spär bara på fördomar, irritation och motsättningar i samhället ytterligare. Dessutom kan man verkligen fråga sig varför inte dessa magiska säkerhetsregler inte införts i alla trafikslag om de nu är så säkra. Så den terrorist som vill spränga ett tåg kan göra det när han eller hon så önskar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.