Integritetsfrågan engagerar

INTEGRITET. Expressens ledarredaktion skriver idag klokt om fildelning. Dels ifrågasätter man åklagaren.

Britt-Louise Wiklund, sålde ut en åtalads hela privatliv med syfte att privatisera själva rättssystemet. Det är svårt att avgöra om det är mål eller medel som är mest klandervärt. Hennes agerande är dock en strålande illustration av det övergripande problemet. 

Tidningen förklarar på ett utmärkt sätt varför fildelningsfrågan är så viktig.

Vi får välja mellan brevhemlighet och lagen mot fildelning, mellan skydd för den personliga sfären och upphovsrättsorganisationernas möjlighet att ta betalt på samma sätt som hittills.

Det är inte ett särskilt svårt val. Affärsmodeller kan komma och gå. Men ger vi upp rätten till våra privata liv ger vi också upp rätten till oss själva.

Även Eskilstuna Kuriren skriver klokt om distributionsproblematiken där de jämför jakten på fildelningssystem som att fälla posten eller att ”döma brevbäraren”.

Synen på fildelning handlar i grunden om synen på kommunikation. På samma sätt som olagligt material kan spridas i kartong och kuvert kan det spridas via Internet. En teknikneutral lagstiftning gör knappast livet enklare för branschorganisationer som Ifpi och Antipiratbyrån, men det ska heller inte vara något överordnat mål för lagstiftningen.

Man blir inte förvånad – bara förbannad när man läser att det inte bara är åklagaren som beter sig illa utan även polisen.

…en polisutredare ringer och frågar försynt om det är Piratbyrån han kommit till. Ja, det här är Piratbyrån.

Han går vidare med att berätta om en utredning där de fått in en dator fylld med filmer som misstänks vara piratkopierade och ber om råd för hur han ska gå vidare med utredningen. Vad rekommenderar Piratbyrån?

Piratbyrån delger gärna sin kompetens och förklarar att det inte på något sätt går att avgöra om filerna på datorn är hämtade via fildelningsnätverk eller om det är backup-kopior från köpta skivor. Polisen undrar vidare om Piratbyrån vet vilka ”hos oss” som är bra på den här typen av utredningar. Tyvärr, det vet inte Piratbyrån, men försäkrar om att en dator med filmer på inte är något brottsligt i sig.

-Jaha, inte mycket att göra då?”, säger polisen uppgivet. -Tyvärr, inget att gå vidare med.-Jaha, du ska ha tack ändå.

-Tack själv. Hej då!

Tänk om andra branschorganisationer fick ta över polisutredningar eller biträda i åtalet på samma sätt. Lever vi i en bananrepublik?

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.