Deras fiender är mina vänner… eller min dröm inför 2008.

Integritetsfrågan fortsätter att reta upp bloggosfären. Det senaste förslaget om att polisen lättare ska få begära ut uppgifter som IP-nummer är dock fullt begripligt.

Politikerna vet att exempelvis militär underrättelsetjänst har möjlighet att ta fram tjocka buntar med papper om dina surfvanor, dina olika passwords och användare, för att inte tala om alla dina mail. Nu handlar det om att anpassa lagstiftningen som det så fint heter. Det vill säga att göra handhavandet officiellt så att olika svenska statliga bokstavsbeteckningar inte längre behöver smyga och riskera att ertappas med fingrarna i syltkrukan när de rotar runt i folks privatliv.

Allmänhetens naivitet är förvånande. Härmodagen träffade jag en kille som tjatade det där klassiska ”den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja”. Ett av motargumenten från Per Ström som driver stoppa storebror och är någon form av auktoritet på området brukar handla om hur insamlat material kan missbrukas.

Stephan Wagner som skriver läsvärt i Helsingborgs Dagblad om integritetsfrågor har en artikel idag med rubriken ”den fängslande datorn” där han pekar på just detta problem. Han exemplifierar med skatteverket som raderade en hel familj eller risken att du får en prick från kronofogden på felaktiga grunder.

Ett annat argument lyfts av den kloke Oscar Swartz och handlar om hur vi vingklipps i ett kontrollerat samhälle.

Någonstans har vi socialdemokrater ett stort ansvar i tillkomsten av generationer av svenskars blinda tilltro till den goda staten som aldrig gör fel. Länge har det verkat som inget hänt utan att övervakningskramandet skulle vinna. Men tecken tyder på islossning i det stora röda partiet. Det vore utmärkt om omprövningen inom socialdemokratin också medför att diskussionen om exempelvis fildelning kan mogna fram. På många sätt tycks detta vara en generationsfråga.

En gång i tiden infördes kassettskatt som en metod att lösa folks piratkoperiande när kassettradion kom. Något liknande grepp behövs för att lösa fildelningsfrågan. Den typen av initiativ borde vi kunna göra brett över partigränserna. Det är dags att partierna slutar lyssna på den konsekvativa skivindustrin. Därifrån kommer inga lösningar för framtiden.

När fildelningsfrågan är löst återstår integritetsfrågan. Den är betydligt svårare eftersom det finns en så spridd uppfattning att nya tidens banditer och terrorister kräver ökad övervakning. Ironiskt nog leder den inslagna vägen bara till att vi själva dödar den demokratin som vi skulle försvara. USA:s så kallade krig mot terrorn visar att den vägen skapar mer problem än den löser.

Därför är det bra det finns motkrafter. Visserligen kan man fundera över vem som stödjer och finansierar Piratebay på samma sätt som man kan fundera över hur fenomen som Piratpartiet och Piratbyrån kommit till och finansierats. Ingen ska lura mig att dessa skapats på egen hand utan finasiering och stöd av någon mecenat. Måhända med en dold agenda.

Men ärligt talat skiter jag i det. I den situation vi befinner oss i nu får vi vara glada för de krafter som slåss för människors integritet. Det finns många kloka debattörer och agitatorer i alla partier som ser riskerna med det samhälle vi går mot med stormsteg. Men debatten är för spretig och för svag. Vi som värnar ett fritt Sverige måste organisera oss bättre om vi ska ha en chans.

Det får bli min förhoppning inför 2008… Vi borde bilda någon form av forum för integritetsfrågor där alla goda krafter; liberala ledarskribenter såväl som moderater, miljöpartister och sossar kan samlas för att dra åt samma håll i ett mödosamma arbetet att väcka beslutsfattare och allmänhet.

Jag vet inte om du noterat det? Men vargen kommer.

UPPDATERAD. Bloggen Opassande påpekar att det finns en integritetsskyddskommitté som borde likna det jag föreslår men det håller jag inte med om. Den dagen vi överlåter motståndsrörelsen till en statlig kommitté är vi verkligen illa ute.

Integritetsskyddskommittén består av tolv ledamöter med rättschefen Olle Abrahamsson som ordförande. Övriga elva ledamöter har nominerats av de sju riksdagspartierna.

UPPDATERAD. Leo tipsar om det gamla citatet av Benjamin Franklin.

”They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.”

Jag förstår inte varför vi ska ge upp vår frihet när ingen politiker ens kan garantera vår säkerhet i utbyte.

Några som bloggat utmärkt om detta: Enligt min humla, Sagor från livbåten, Deep edition, Stationsvakt, Blogge bloggelito, Beta Alfa, Svensson, Nikke Index, Tempus fugit, Jonas Morian, Oscar Swartz

Media om integritet: Aftonbladet, DN, IDG, Sydsvenskan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,


vargenkommer.jpg

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.