Haveri på skandalfronten

UPPHAUSSAT. Idag rapporterar Expressen om hur kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth handlade julklappar för ca tusen kronor på Indiska och betalade med regeringskortet. Ett kort som inte får användas för privata utgifter. Problemet är att hon tog fel kort. Jag måste dra en lans för den moderata kulturministern.

Det krävs sans och balans i debatten. Alla fjantigheter verkar kunna riskera att utvecklas till så kallade skandaler. När hon gick i genom fakturan med sin assistent rättades felet och pengarna är dragna på januarilönen. Kulturministern har redan gjort rätt för sig och återbetalat beloppet till staten när Expressen kliver in på RK och börjar vända på kvittopärmarna.

Expressen bidrar till en löjeväckande sensationsjournalistik. På samma sätt är det med den tidigare debatten om regeringsplanet. ”Min” minister som jag jobbade åt var absolut ingen flitig resenär med dessa två plan men ibland hände det självklart. Det ska man som statsråd inte behöva ha dåligt samvete för. 

Kritiken mot planet och dess nyttjande vittnar om en kunglig avundsjuka och onödig skandalisering av politiken. Klart att en regering oavsett om den är röd eller blå ska ha tillgång till ett eller flera plan för sin tjänsteutövning. Jag skulle till och med kunna förstå om uppgifterna om hur planet nyttjas hölls inom försvarsmakten med hänsyn till rikets säkerhet. Det skulle i alla fall inte uppröra mig.

Vi måste sansa oss. När media kommer med ”sensationella uppgifter” om nyttjandet av planet. Med den klassiska ”vi redovisar hela listan” – rubriken, är det lätt att må illa. Jag blev ännu mer bedrövad när socialdemokrater föll in i flygplanskritiken. Kanske kändes det bra att försöka ge igen för tidigare pajkastning mot flygande statsråd från den dåvarande borgerliga oppositionen vad vet jag. Men det är lika patetiskt det. Sånt därnt trams är inte oppostionspolitik. Det är populism.

Vi har alla ett ansvar för att tänka efter vilka villkor våra förtroendevalda ska jobba efter och bidra till att sansa debatten innan den havererar fullständigt.

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.