Vet du något?

crazy-horse.jpg TIPS. Jag var med på Crazy Horse den där kvällen i januari förra året. Jag vet vad Anna utsattes för. Jag hörde vad vakten kallade henne med mina egna öron. Men vittnesmålen från vårt sällskap blev som luft i rättsalen.

Bilderna på Anna har du sett. Hon har flera sidor med dokumenterade skador. Vakten däremot var oskadd. Inga oberoende vittnen ser några slag från Anna eller hör henne säga något rasistiskt. Trots detta är det Anna som får betala skadestånd till den man som slog henne och kallade henne hora och fitta som en del i sin tjänstgöring. Hon fälls och vägras ny prövning av rättsystemet. Vaktens ansvar prövas överhuvudtaget inte då han tycks leva under samhällets beskydd.

Jag har funderat mycket över vad vi gjorde fel. Det stämmer att vi hade druckit alkohol. Men vi var inte berusade eller störande på det sätt som vakterna påstår. Oberoende vittne vid samma bord märker oss knappt under kvällen. Men att vi överhuvudtaget druckit räcker för att göra oss rättslösa.

Annas chock, kramper och rödgråtna ögon beskrivs som fylla. När ord står mot ord litar rätten på vaktens och hans kompisar. Detta trots att vi kunnat visa att vakten ljuger och trots oberoende vittnen som berättar om hans beteende och språkbruk.

Jag vill verkligen ha en tilltro till rättssystemet, även om det är allt svårare. Men rättegången var en fars. Vi hade inte ens behövt gå dit.

Jag vet ärligt talat inte vad jag ska göra. Jag har aldrig upplevt en sådan maktlöshet.  Det vill jag verkligen inte att någon annan ska behöva uppleva. Även om man inte ska fastna i saker och ting så går det inte heller att ge upp eftersom fler riskerar att råka ut för liknande.

Bland annat är jag övertygad om att det finns människor som vet saker som inte trätt fram. Det kan vara om den kvällen, om krogen, om ägarna eller om de inblandade vakterna. Därför ber jag dig om hjälp. Relevant information belönas. Maila till hartman@dof.se. Nu när krogen gått i konkurs och ägarna flytt landet kanske lojaliteter kan lösas upp och sanningen kan komma fram.

Alla tycks veta att anmäler du en vakt pratar vakterna ihop sig. Risken är stor att du i slutänden är den som åker dit. Precis som i Annas fall. Har du varit med om något liknande som vi var med om den där kvällen där vakter eller polis är involverad gå in på www.upprattelse.nu och dela med dig av din berättelse. Det måste till en förändring.

Det var helt sjukt att se alla de som inte var där men som ändå passade på att döma oss alla redan på förhand. Vissa kanske passade på att göra det på grund av hennes politiska färg, andra kanske för att hon är tjej.  Speciellt vissa tyckare saknar empati nog att fatta att detta likväl skulle kunna hända dem, deras fru, son eller dotter. Skulle de hånflina på samma sätt då? 

Jag vet att Anna är oskyldigt dömd för jag var där och såg med egna ögon. Vi är nu flera som insett att det Göran Lambertz påstår om att det sitter oskyldigt dömda i våra fängelser är sant. Det är en hemsk insikt. Men jävligt nyttig.

//Thomas

Inlägget publicerat av av Thomas Hartman - Håller du med eller tycker du något annat eller vill tipsa om något. Varför inte lägga en kommentar? ■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Thomas Hartman

Comments

Författare: Thomas Hartman

■ THOMAS HARTMAN är skribent, kommunikationsrådgivare och uppskattad föredragshållare om internet, politik och medias makt. Han är chef för Kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Han är förtroendevald i bland annat kommun och landsting sedan tjugotalet år och har jobbat som marknadsförare, regionchef och pressekreterare bland annat vid utrikesdepartementet i regeringskansliet. Tidigare har han bland annat jobbat som regionchef för Stiftelsen Sverige i Europa och som marknadsförare. Han är medförfattare till boken Vem bryr sig - en bok om Sverige. Hjalmarson och Högberg förlag. Stockholm. För att nå honom maila jthomas.hartman@gmail.com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.